Petitie aangeboden in Tweede Kamer: ‘Veertig partijen als we kiesdrempel niet verhogen’

Jan Hoedeman, AD - 21 maart 2023

De kiesdrempel om in de Tweede Kamer te komen moet worden verhoogd, zo vinden initiatiefnemers oud-minister Jo Ritzen (Onderwijs, PvdA) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken, CDA). Vandaag boden zij hun petitie met ruim 42.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer.

De oud-politici haalden jaren geleden met hun partijen moeiteloos vijftig zetels bij Kamerverkiezingen. De Tweede Kamer telt daarentegen nu maar liefst twintig fracties. Dinsdagmiddag boden ze hun oogst van 42.000 handtekeningen aan de commissie Binnenlandse Zaken aan in de hal van de Tweede Kamer.

Ritzen vertelt dat hij vorig jaar in een interview iets zei over een kiesdrempel waar honderden reacties op kwamen. ,,Een snaar geraakt’’, aldus de oud-PvdA’er. ,,Kamerleden moeten behalve volksvertegenwoordiger ook medewetgever kunnen zijn,’’ zegt Yvonne van Rooy. ,,Dat laatste lukt niet door te kleine fracties.’’ Nu heb je 0,6 procent nodig van de kiesgerechtigden. Dan heb je al een zetel, zo schetst Ritzen. De initiatiefnemers willen een kiesdrempel van twee procent, dan kom je pas in de Kamer als je drie zetels hebt.

‘Overheidsmachine draait door’

De huidige situatie gaat ten koste van de kwaliteit van de besluitvorming. ,,Bij een debat over kunstmatige intelligentie zijn maar drie Kamerleden van grotere fracties, de kleinere komen niet eens’’, zegt Ritzen. Daarnaast: ,,De overheidsmachine dreigt door te draaien door al die Kamervragen die worden gesteld.’’

Wat als de Tweede Kamer niets doet? Ritzen zegt stellig: ,,Het risico is dat je veertig Kamerfracties na de volgende Kamerverkiezingen krijgt zonder een hogere kiesdrempel.’’ Ritzen en Van Rooy hopen dat er vanuit de Tweede Kamer stappen worden genomen om tot een initiatiefwet te komen.

‘Luister naar minderheden’

Daar ziet het echter nog even niet naar uit. VVD-Tweede Kamerlid Chris Simons zegt dat er voorzichtig bij de grootste regeringspartij over wordt nagedacht. ,,In juni komt er op het partijcongres een motie over een hogere kiesdrempel.’’ ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf is tegen: ,,In een democratie moeten we goed luisteren naar alle minderheden, ook als die klein zijn.’’ Ze wijst bovendien op de afsplitsingen na Kamerverkiezingen die niet worden voorkomen met een kiesdrempel.

Een gematigd voorstander voor een hogere kiesdrempel is Inge van Dijk (CDA): ,,Maar wel in combinatie met een regionaal kiessysteem.’’ D66 Kamerlid Joost Sneller is minder positief: ,,Je moet kijken naar de parlementaire cultuur. Je bereikt met een kiesdrempel niet het effect wat hij beoogt. D66 zal daar dus niet voor zijn. Ik heb voor het indienen van een initiatief-wetsvoorstel nog niemand van de aanwezigen enthousiast gezien.’’

Bron: AD.nl