Moet de kiesdrempel worden verhoogd? Petitie 41.000 keer ondertekend

Goedemorgen Nederland - 21 maart 2023

Ruim 41.000 mensen hebben een petitie voor het verhogen van de kiesdrempel voor de Tweede Kamer getekend. De initiatiefnemers van de petitie vinden dat de huidige versplintering in de Tweede Kamer afbreuk doet aan de kwaliteit van de besluitvorming voor de langere termijn. De commissie Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer neemt de petitie dinsdag in ontvangst.


Oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen (PvdA) is met enkele gelijkgestemden de petitie begonnen. Daarmee wil de groep een einde maken aan de versplintering in de Tweede Kamer die coalitievorming ernstig bemoeilijkt. Ook moet het de werkdruk van Kamerleden een flink stuk verminderen.

“Wij pleiten ervoor dat een partij minimaal drie zetels moet hebben en ik kan me voorstellen dat dit uiteindelijk naar minimaal vijf zetels gaat”, zegt Ritzen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Kleine gevestigde partijen zoals SGP houden we op die manier in ere, maar bedenk je wel dat Nederland hier echt een uitzondering in is.” Duitsland, België en Zweden bijvoorbeeld, kennen al langere tijd een hogere kiesdrempel.

Bron: WNL