Jo Ritzen biedt petitie aan voor hogere kiesdrempel

Hans Goossen, Dagblad De Limburger - 22 maart 2023

Met een hogere kiesdrempel moet de versplintering van de Tweede Kamer een halt worden toegeroepen. De toename van fracties en het steeds kleiner worden daarvan, zet de bestuurbaarheid van het land onder druk, betoogde de PvdA’er, voormalig onderwijsminister en oud-bestuursvoorzitter van de Maastrichtse universiteit. De Tweede Kamer telt momenteel twintig fracties, waarvan de helft uit minder dan vijf leden bestaat. De kleinere fracties kunnen volgens Ritzen nog zo hun best doen, ze ontberen kennis en tijd om hun controlerende en wetgevende taak goed uit te voeren. „Ministeries en ministers zijn ook overbelast met het bedienen van de Tweede Kamer”, stelt hij. „Twintig fracties stellen schriftelijke vragen en dienen moties in. Daardoor dreigt ook de overheidsmachine dol te draaien.”

Lees ook: Oud-minister Jo Ritzen wil politieke ‘tennisarm’ genezen met hogere kiesdrempel tegen versnippering

Initiatief

Ritzen nam eind vorig jaar het initiatief tot een petitie en vond metgezellen in onder anderen de Maastrichtse oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy (CDA) en voormalig gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) van de provincie Limburg. Zij pleiten voor een kiesdrempel van 2 procent, wat erop neerkomt dat een partij pas de Tweede Kamer bereikt als ze drie zetels weet te halen.

Als die kiesdrempel bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen van kracht was geweest, zou de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas geen zetel hebben behaald. Dezelfde BBB, die vorige week in alle provincies de grootste werd bij de Provinciale Statenverkiezingen. Het clubje achter de petitie ziet daarin geen ontkrachting van hun argumenten. „Als fracties groter worden kunnen ook binnen partijen stromingen ontstaan”, meent Ritzen.

Provincies

Oud-gedeputeerde en politicoloog Van den Akker heeft becijferd dat bij de Statenverkiezingen het totaal aantal partijen in de provincies met 17 procent is gestegen en dat er fors meer eenpitters te tellen zijn. „Ook daar zet de fragmentarisering door.”

Bron: Dagblad De Limburger